Zaznacz stronę

EFSW “JA I TY”

EUROPEJSKI FESTIWAL SZTUK WSZELAKICH

O FESTIWALU

Otaczająca nas rzeczywistość sprawia, że zatracamy wrażliwość na drugiego człowieka i jego potrzeby. Dopiero w momencie gdy nas samych dotknie ból, choroba lub coś tragicznego, zastanawiamy się nad światem wokół i swoją postawą wobec innych. Chcąc pokazać tę prawiłowość, podjęliśmy się realizacji wyjątkowego festiwalu, wydarzenia które ma na celu zbliżać ludzi do siebie.

Mądre filmy, dobra muzyka, piękne wystawy oraz skłaniające do zadumy spektakle sceniczne, prezentowanie rodzimych twórców i artystów nieprofesjonalnych a w szczególności  niepełnosprawnych, to główny nurt Festiwalu Sztuk Wszelakich – Łomża JA i TY.

Pierwsza edycja odbyła się we wrześniu 2013 roku, prym wiodły wówczas filmy otrzymane od „starszego kolegi”, czyli Festiwalu INTEGRACJA JA i TY  z Koszalina. Ich tematyka poruszała tematy: inności, potrzeby miłości i akceptacji, pokonywanie barier i ograniczeń oraz szeroko pojęta integracja.

Kolejne festiwale w latach 2014 i 2015 poza filmem łączyły w sobie również dużą dawkę teatru, malarstwa, fotografii, muzyki. Jednym słowem – sztuk wszelakich. W roku 2016 podczas IV edycji festiwalu, do wiodącego nurtu  filmowego dołączył taniec, a właściwie teatr tańca i wspólnej zabawy.

Poprzez te działania chcemy pokazać, że sztuka łączy ludzi mimo istniejących w nas różnic. Istotne jest to KIM  jesteśmy, a nie JACY  jesteśmy.

Będziemy szczęśliwi jeśli przyjmą Państwo nasze zaproszenie i zaszczycą swoją uwagą i obecnością.

Nasi Partnerzy i sponsorzy

ADRES SIEDZIBY